Wat is een warrant?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Warrants geven de houder het recht om gedurende een vastgestelde periode een onderliggende waarde te mogen kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Qua kenmerken liggen ze heel dicht tegen converteerbare obligaties en tegen opties aan.
 

Onderliggende waarde warrants

De onderliggende waarde bij warrants kunnen zijn aandelen, certificaten van aandelen, obligaties of valuta.
 

Moment van uitgifte warrants

Warrants werden in het verleden vaak uitgegeven in combinatie met een aandelenemissie of obligatie-emissie. Later werden ze ook los uitgegeven.
 

Verschil warrants en opties

Het verschil tussen warrants en opties is enerzijds dat opties een vastgestelde hoeveelheid van de onderliggende waarde hebben, bij aandelenopties 100 stuks. Bij warrants is dit niet vastgelegd, wel wordt een hoeveelheid vooraf bepaald, maar dat kan elke grootte hebben.

Ten tweede gaan opties over een reeds geplaatste onderliggende waarde. Bij warrants worden bij omwisseling nieuwe stukken geplaatst en dus nieuw vermogen aangetrokken. Vergelijkbaar met converteerbare obligaties bestaat bestaat hier ook een anti-verwateringsclausule.

Overigens zijn er onder warrants twee uitzonderingen op nieuwe plaatsing, de Falcons en de Lions. Bij deze vormen worden reeds geplaatste aandelen aangekocht, respectievelijk uitgekeerd.
 

Prijs warrants

De prijs van een warrant wordt op dezelfde manier bepaald als bij een call optie. Dat wil zeggen, dezelfde elementen zijn van invloed:

  1. koers van de onderliggende waarde
  2. volatiliteit van de onderliggende waarde
  3. dividend op de onderliggende waarde
  4. uitoefenprijs
  5. resterende looptijd

Intrinsieke waarde warrants

De berekening van de intrinsieke waarde van warrants is ook gelijk aan die bij opties. Stel de koers van een warrant is op de beurs € 14. Gedurende de looptijd van de warrant heb je het recht om 10 aandelen XYZ Bank van € 50 te kopen. De huidige koers van het aandeel XYZ Bank is € 40. Dat betekent dat de warrant out-of-the-money noteert, er zit alleen verwachtingswaarde in.

Let op dat warrants ook het begrip pariteit kennen. Indien 10 warrants recht geven op de aanschaf van 12 aandelen, dan is de pariteit 10. De intrinsieke waarde is dan het positieve verschil tussen de uitoefenprijs en de koers van de onderliggende waarde, gedeeld door de pariteit.
 

Verschil warrants en convertibles

Het verschil tussen warrants en convertibles zit hem ten eerste in de onderliggende waarde. Dat zijn bij een convertible (certificaten van) aandelen. Bij warrants kunnen dit ook obligaties en valuta zijn.

Ten tweede krijg je bij een converteerbare obligatie rente. Warrants vergoeden vaak juist het gemis aan rente. Er wordt aan de houder van warrants geen rente of dividend uitgekeerd.
 

Bekijk ook de andere derivaten: