Wat is een tracker?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Trackers zijn kort door de bocht index-volgers. De Engelse benaming is ETF, Exchange Traded Funds. De opbouw van de onderliggende waarde is dus precies de index die wordt gevolgd. Het verschil is dat trackers een percentage van deze indexomvang kennen. En dat maakt dit een bereikbare manier om in een index te beleggen.
 

Waarom beleggen met trackers?

Trackers zijn handig. U kunt beleggen met meer spreiding, omdat de onderliggende waarde vaak een index of ander "mandje' is die samengesteld is uit meer effecten (bijvoorbeeld aandelen of obligaties). Automatisch, u hoeft zich niet te verdiepen in alle effecten afzonderlijk. Wellicht de meest bekende ETF's zijn de iShares. Andere aanbieders zijn bijvoorbeeld ETF Securities en, van Nederlandse bodem, Think ETF's.
 

Trackers versus beleggingsfondsen

Tot 1 januari 2014 was er een groot verschil tussen trackers en beleggingsfondsen in de hoogte van de kosten. Met het wettelijk verbod op verborgen kosten als kick-backs, is dit grotendeels verdwenen. In dat opzicht zijn beide producten sinds januari 2014 in hetzelfde rijtje te plaatsen.

Bij beleggingsfondsen is de belegger wel meer afhankelijk van prestaties en inzichten van de fondsbeheerders. Bij trackers worden de posities door een computer beheerd, omdat 100% de index wordt gevolgd.
Nadeel daarvan is wel de periodieke 'rebalancing', waarbij de tracker weer in lijn gebracht moet worden met de samenstelling van de index. Daar komen immers ook kosten bij kijken.
 

Trackers en dividend

Indien op de onderliggende waarde dividend wordt uitgekeerd, komt dit ten goede aan de houder van de ETF's. Deze kan meteen uitgekeerd worden, maar ook periodiek. Bijvoorbeeld eens per jaar. In het laatste geval kan dit voor een kleine prijsafwijking zorgen van de tracker ten opzichte van de onderliggende index.
 

Bekijk ook de andere derivaten: