Wat is technische analyse?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Technische analyse (TA) is het bepalen van aankoop- en verkoopmomenten aan de hand van koerspatronen. Alle andere variabelen zoals cijfers van ondernemingen en marktdata wordt niets mee gedaan. Technisch analisten zijn dagelijks veel aan het tekenen in grafieken.

Reactiesnelheid TA

Qua reactiesnelheid is technische analyse de snelste beursanalyse. Zelfs tijdens de handelsdag (intraday) kunnen de kleinste veranderingen meteen aanleiding tot transactie zijn. Dat maakt TA een geliefd instrument voor daghandelaren (daytraders). Echter aanhangers van kwantitatieve analyse en vooral fundamentele analyse zien vaak geen heil in de tekeningen. Ook deze methode van analyse is dan ook niet onomstreden, u kunt er niet klakkeloos van uit gaan dat het altijd klopt.
 

Soorten grafieken

Technische analyse kan met verschillende soorten grafieken. De volgende grafieksoorten worden vaak gebruikt:

Vormen technische analyse

Er staan technisch analisten veel modellen tot hun beschikking. De meeste analisten gebruiken een combinatie van verschillende modellen. Het gaat te ver om alles te vertellen, daar zijn leuke opleidingen voor. Om wel een goed beeld te geven van deze analysevorm, wordt een greep uit de meest bekende modellen besproken:

Voorspellende waarde technische analyse

Technisch analisten voorspellen dus eigenlijk op basis van patronen wat de koers gaat doen. Een belangrijk gevaar zit hierbij in overmoed na enkele geslaagde transacties. En is een koers wel te voorspellen?

Er komen vanzelfsprekend ook wel eens valse signalen voor. Wanneer dat net gebeurt als u een redelijke grote investering heeft gedaan (een zware positie), dan kan dat aardig geld kosten!

Technische analyse kan eigenlijk beter gezien worden als een bepaling/bevestiging van een te verwachten richting. Al is er dankzij de populariteit van deze analysevorm wel sprake van een self-fulfilling prophecy.

Robert Baars (oprichter BeursEffecten) heeft een interessant boek hierover geschreven: Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse.
 

Bekijk ook deze vormen van beursanalyse