Optie strategie


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Voordat u aan optie strategie gaat denken, moet u exact weten wat opties zijn. Calls, puts, wat zijn het, hoe werkt de prijs ten opzichte van de onderliggende waarde en hoe reageren deze derivaten. Niet alleen maakt dit het begrijpen van de optie strategie makkelijker, het stelt u ook beter in staat om zelf varianten te bedenken.

In Beter Beleggen met producteigenschappen, technische & fundamentele analyse, verkrijgbaar bij bol.com, gaat auteur Robert Baars (oprichter BeursEffecten) onder andere ook hier verder op in.
 

Optiestrategieën

De meest bekende optie strategie is natuurlijk een calloptie, c.q. putoptie kopen wanneer u denkt dat de onderliggende waarde stijgt, c.q daalt. Dat heeft u al elders op deze site gelezen, dus die gaan we daarom niet toelichten. Wij nemen u nu een stapje verder mee in optie strategie:

Uitgangspunten

Voor alle optiestrategieën geldt dat de kosten aanzienlijk het rendement kunnen drukken. Zeker als u met kleine aantallen werkt. Houd hier rekening mee!
Omdat de kosten per aanbieder van effectendiensten verschillen, weten we niet welke kosten u betaalt.
Om die reden zijn onze berekeningen exclusief kosten!

Om duidelijkheid in de rendementsberekeningen te realiseren willen we de verwachtingswaarde uitsluiten. Dit hebben we gedaan door bij de rendementsberekeningen de waarde te hanteren zoals die zou zijn op de dag van expiratie.
 

Voordat u verder gaat!

Een optie strategie kan met verschillende vormen van risico's. En dus ook met verschillende mogelijke rendementen. Wanneer u een goede strategie denkt te hebben, dan kunt u het beste testen door eerst droog oefenen. Neem niet met echt geld een positie in, maar schrijf deze op papier of in een spreadsheet. Handhaaf precies wat u van plan was, en beoordeel het resultaat. Het zal u inzichten opleveren waar u veel aan heeft wanneer u daadwerkelijk besluit met echt geld te beleggen.