Derivaten


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Derivaten zijn afgeleide producten. Dat wil zeggen dat de waarde van een derivaat afhankelijk is van een ander product. Dit andere product noemt men de onderliggende waarde. Derivaten kunnen zowel risicomijdend als risicovol ingezet worden. Dat laatste komt vooral door de hefboom factor.
 

Praktische toepassing

In Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse, verkrijgbaar bij bol.com, legt auteur Robert Baars (oprichter BeursEffecten) onder andere ook uit wat de mogelijkheden zijn om derivaten in te zetten binnen een portefeuille. Een aanrader om breder over beleggen na te (leren) denken.
 

Hefboom factor

De hefboom factor, of kortweg hefboom, is een versterkende factor, kenmerkend voor derivaten. Zowel op het negatieve resultaat als het positieve. Koopt u bijvoorbeeld 5 call opties op aandelen XYZ Bank met een uitoefenprijs van € 8, een premie van € 0,40 en een looptijd van drie maanden, dan betaalt u daar € 200 voor. De koers van de onderliggende waarde is op dat moment € 7,80 en vertegenwoordigt derhalve een waarde van € 3.900.
 

Positieve hefboomfactor

Stel nu dat het aandeel in twee maanden 10% stijgt naar € 8,58. De optie is dan circa € 0,76 waard. Uw rendement op de optie is dan geen 10%, maar 90%! Dit is een positieve hefboom factor.
 

Negatieve hefboom factor

Helaas kan bij derivaten de hefboom ook een negatieve kant hebben. Stel dat het aandeel in drie maanden circa 2% stijgt naar € 7,96. Het is het einde van de looptijd van de call optie en de koers van het aandeel zit onder de uitoefenprijs. Uw optie loopt waardeloos af. U bent uw volledige investering van € 200 kwijt, 100% verlies!

De hefboom factor bewijst hier duidelijk dat risico en rendement hand in hand gaan. Verdiep u dus goed in derivaten voordat u hiermee gaat beleggen.
 

Voorbeelden derivaten

Een van de bekendste derivaten is de optie.
Lees ook de uitleg over andere bekende derivaten: