Beursorder opgeven


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Een beursorder opgeven op de goede manier is van levensbelang. Zoals beschreven op handelskennis hebben veel beleggers dit eind jaren '90 op dure wijze geleerd. Bestens of een limiet order, that was the question. Hieronder leest u waarom.
 

Basis beursorder opgeven

Nu u weet via welk kanaal u gaat beleggen is het van belang de basis te kennen. De effectenhandel wordt gereguleerd via market makers. Zij zijn als het ware verantwoordelijk voor een evenwichtige handel. Dit doen zij onder andere door biedkoersen en laatkoersen af te geven, de zogenaamde "spread".

De biedkoers is de koers waarop u kunt verkopen. De laatkoers is de koers waarop u kunt kopen. De marketmaker op een serieuze effectenbeurs is verplicht op die koers een handel te doen. Let op, bijvoorbeeld op de OTC-BB ("over the counter - Bulletin Board") in de Verenigde Staten is dit geenszins het geval!

Tussen de biedkoers en de laatkoers in kunt u proberen de handel te doen. Daarvoor moet er op de beurs een geïnteresseerde tegenpartij zijn. U gaat een beursorder opgeven met een limiet. Gaat u long of short?

Kosten

Gaat u een beursorder opgeven dan is het bij het bepalen van de order verstandig ook de kosten in de gaten te houden. Hoe kleiner het bedrag, bijvoorbeeld bij aandelen, hoe groter de kosten relatief zijn. Bij opties gaat dit vaak per optie, met een minimum bedrag aan transactiekosten. Koopt u lage aantallen, dan wegen ook hier weer de kosten erg zwaar in het resultaat.

In het boek Beter Beleggen met producteigenschappen, technische & fundamentele analyse gaat auteur Robert Baars (oprichter BeursEffecten) onder andere ook hier dieper op in.
 

Openingstijden effectenbeurs

U kunt, afhankelijk van uw broker, gedurende de gehele dag een beursorder opgeven, echter worden deze niet de gehele dag uitgevoerd. De effectenbeurs Euronext Amsterdam is open van 9:00 tot 17:30uur. Binnen deze openingstijden vindt de daadwerkelijke handel plaats. De start van de handel wordt ingeleid met de openings rotation. Hierbij wordt een openingskoers bepaald aan de hand van de orders die op dat moment ingelegd zijn. Bij het slot vindt de closing rotation plaats.

Een uitzondering geldt voor de turbo, daarbij is het van belang te kijken bij de aanbieder wanneer die verhandeld kunnen worden. Er zijn drie verschillende handelstijden voor dit product, afhankelijk van de onderliggende waarde tussen:

  • 8:00 en 18:30 uur
  • 9:05 en 18:30 uur
  • 9:05 en 17:30 uur

 

Gerelateerd: