Beursanalyse


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Wanneer moet u aankopen, wanneer moet u verkopen? Daarvoor moet u een goede beursanalyse maken. Wij hebben dit beursanalyse genoemd, omdat u op diverse niveau's kunt analyseren. Op de organisaties waarvan u aandelen koopt, op koersgrafieken, op externe invloeden, et cetera.
 

Beursanalyse en beleggingsbeleid

Een belangrijk onderdeel van uw beleggingsbeleid is de bepaling van uw aankoop- en verkoopmomenten. Waar ga ik in beleggen, wanneer stap ik in? Wanneer neem ik winst, of moeilijker, wanneer verlies?

Er bestaan meerdere vormen van beursanalyse. Er is er geen die altijd gelijk heeft. Gelukkig maar, anders was er geen markt. Het gaat er dus om dat u de combinatie maakt van hulpmiddelen die het beste aansluiten op uw persoon en uw beleggingsbeleid.

Robert Baars (oprichter BeursEffecten) heeft een interessant boek hierover geschreven: Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse.
 

Vormen beursanalyse

De meest voorkomende vormen van beursanalyse komen aan de orde:

Aanhangers van de diverse modellen van beursanalyse bekritiseren elkaar nog wel eens. Vooral de technisch analisten krijgen het zwaar te verduren. Dat komt omdat zij zich niet op cijfers (van ondernemingen, economiën en dergelijke) richten maar op koerspatronen.

Nogmaals, uw keuze moet voor uw beleggingsbeleid werkbaar zijn. Een combinatie van onderdelen van beursanalyse die voor de een te summier is, kan voor de ander prima werken. Zo zijn er beleggers die met een paar onderdelen van technische analyse succes boeken. En anderen die kwantitatieve modellen maken of technische en fundamentele beursanalyse combineren.