Beleggen in aandelen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Wanneer u gaat beleggen in aandelen zal u op de beurs voornamelijk aandelen en certificaten van aandelen aantreffen. Sporadisch zult u andere vormen aantreffen. Bij het beleggen in aandelen is het van belang dat u de verhandelbaarheid van de aandelen van uw keuze in de gaten houdt. En ook het plaatsen van een order vereist kennis.
 

Verhandelbaarheid aandelen

De verhandelbaarheid van aandelen is niet alleen voor bedrijven van groot belang. Maar ook voor beleggers, met name in verband met de vorming van de prijzen en de wens om een positie te kunnen sluiten. Een voorbeeld:

In het geval dat u 5.000 aandelen X wilt kopen, terwijl dagelijks 0 - 200 aandelen X verhandeld worden, zorgt uw transactie naar alle waarschijnlijkheid voor een veel groter aanbod dan dat er vraag is. Net zoals op elke markt, zal dit de prijs doen verhogen. Indien u echt deze aandelen wilt, kan het aan te raden zijn in delen te kopen.

Vraag is of u dit aandeel wel wilt hebben. Immers, wanneer u de aandelen X weer wilt verkopen, is het mogelijk zeer moeilijk een koper te vinden. U bent er dus niet zomaar vanaf, en u zorgt voor een lagere prijs (ook wel druk op de beurskoers genoemd).

Aandelen met een lage verhandelbaarheid leveren dus relatief moeilijker rendement op. Vaak moet er echt iets goeds gebeuren waardoor het aandeel in de aandacht komt. De koers zal daardoor stijgen met hogere omzetten.
 

Het plaatsen van een beursorder

Naast hetgeen hierboven geschreven over het plaatsen van een beursorder, dient u ook voorzichtig te zijn met uw prijsstelling. U kunt orders inleggen met of zonder limiet. Met limiet is veiliger, maar u dient er rekening mee te houden dat dit er ook toe kan leiden dat u geen wederpartij vindt op uw limiet. De transactie gaat dan dus niet door.

Gaat u beleggen in aandelen omdat het u vooral om het dividend te doen is, houd dan goed in de gaten of het aandeel dat u koopt rond de datum zit dat er dividend op uitgekeerd wordt. Na bekendmaking van het dividend gaan de aandelen ex-dividend. Wanneer het aandeel ex-dividend noteert, koopt u het zonder dividend van de voorliggende periode.

Meer informatie over aankopen en verkopen van effecten leest u op handelen op de effectenbeurs.